1000 teljesen önvezető robotaxi Wuhan-ban

Bíró Gábor 2024. október 17.
5 perc olvasási idő

Az önvezető járművek forradalmasítják a városi közlekedést világszerte, és Kína központi metropolisza, Wuhan az élvonalban jár ebben a technológiai versenyben. A város ambiciózus célja, hogy a világ első teljesen önvezető városává váljon, és ez a törekvés már most is látványos eredményeket hoz.

1000 teljesen önvezető robotaxi Wuhan-ban
Forrás: Financial Times

A Baidu Apollo Go: Az önvezető forradalom élén

A Wuhanban működő önvezető taxi szolgáltatás fő fejlesztője a Baidu, Kína egyik vezető technológiai óriása. Az Apollo Go platformjukon keresztül a Baidu egy olyan robotaxi flottát hozott létre, amely már most is működik Wuhanban és más városokban, például Chongqingban.

Az Apollo Go 2022 augusztusában kezdte meg kereskedelmi működését, és azóta rohamosan bővült. Jelenleg körülbelül 500 járműből áll a flotta, de a tervek szerint ezt a számot 2024 végére 1000-re növelik. Ez a bővítés jól mutatja a technológia iránti bizalmat és a növekvő keresletet.

Fejlett technológia a biztonságos közlekedésért

A Baidu önvezető járművei úgy vannak kialakítva, hogy emberi beavatkozás nélkül navigáljanak a városi környezetben. Ehhez fejlett mesterséges intelligenciára és szenzortechnológiára támaszkodnak. A járművek felszereltsége többek között tartalmaz:

  • LiDAR (Light Detection and Ranging) szenzorokat a környezet 3D feltérképezéséhez
  • Kamerákat a vizuális információk feldolgozásához
  • Radar rendszereket a mozgó objektumok detektálásához
  • GPS-t a pontos helymeghatározáshoz

Ezek a rendszerek együttesen teszik lehetővé, hogy a járművek valós időben értelmezzék környezetüket és hozzanak döntéseket a biztonságos közlekedés érdekében.

Wuhan: Az önvezető taxik központja

Wuhan gyorsan válik az önvezető taxik, vagy más néven robotaxik jelentős központjává. A város nagy területén, körülbelül 3000 négyzetkilométeren működnek ezek a járművek, amely terület jóval nagyobb, mint az amerikai Waymo által lefedett 816 négyzetkilométer.

Felhasználói élmény

A szolgáltatás használata egyszerű: az utasok egy mobilalkalmazáson keresztül hívhatnak robotaxit, hasonlóan a hagyományos ride-hailing szolgáltatásokhoz. Az egyik különlegesség, hogy a jármű kinyitásához a felhasználónak be kell ütnie telefonszáma utolsó négy számjegyét egy érintőképernyőn.

Megfizethető árak

Az egyik legvonzóbb aspektusa a szolgáltatásnak az alacsony ár. Egy út akár 4 jüanért (kb. 55 cent) is indulhat, szemben a hagyományos taxik 18 jüanos (kb. 2.5 dollár) induló árával. Ez az árazási stratégia nagyban hozzájárult a szolgáltatás gyors elterjedéséhez a lakosok körében.

Technológiai és biztonsági szempontok

Bár a technológia rendkívül fejlett, még mindig vannak kihívások. Előfordultak olyan esetek, amikor a járművek nehézségekbe ütköztek, például nem megfelelően reagáltak a közlekedési lámpákra. A biztonság érdekében minden utat távolról egy biztonsági tiszt felügyel 5G technológián keresztül.

Teljesítmény metrikák

A Wuhani rendszer teljesítményét a következő mutatókkal mérik:

  1. Disengagement ráta: Az emberi beavatkozást igénylő esetek száma 1000 km-enként (jelenleg ~0.1)
  2. Lokalizációs pontosság: Tipikusan <10 cm
  3. Objektum detekciós pontosság: >95% a közeli objektumokra
  4. Átlagos utazási sebesség: 30-40 km/h városi környezetben
  5. Energiahatékonyság: 0.3-0.4 kWh/km

Kihívások és fejlesztési területek

  1. Szélsőséges időjárási körülmények kezelése (pl. erős eső, köd)
  2. Ritka, de kritikus forgalmi helyzetek (pl. közlekedési balesetek) megoldása
  3. A mesterséges intelligencia etikai döntéshozatalának finomítása
  4. Nagyobb flotta menedzsment és optimalizálás
  5. Az infrastruktúra (pl. jelzőlámpák, útburkolati jelek) integrációja a V2X (Vehicle-to-Everything) kommunikációba

Társadalmi fogadtatás és aggályok

A robotaxik bevezetése vegyes reakciókat váltott ki a közvéleményben. Sokan értékelik a szolgáltatás kényelmét és megfizethető árát, ugyanakkor a hagyományos taxisofőrök aggódnak a munkahelyük biztonságáért. Emellett felmerülnek kérdések a városi infrastruktúra felkészültségével és a technológia gig-gazdaságra gyakorolt hatásával kapcsolatban is.

Jövőbeli kilátások

Wuhan agresszív törekvése, hogy vezető szerepet töltsön be az önvezető járműtechnológiában, jól tükrözi Kína szélesebb körű ambícióit ezen a területen. A város célja, hogy a világ egyik első teljesen önvezető városi környezetévé váljon.

A Baidu tervei között szerepel, hogy miután 2025-re nyereségessé válik Wuhanban, ezt a sikeres modellt más nagy kínai városokban is megismétli.

Összegzés

Wuhan önvezető taxi kezdeményezése jól szemlélteti az autonóm közlekedési rendszerek potenciális előnyeit és kihívásait egyaránt. Ahogy ez a technológia továbbfejlődik, kulcsfontosságú lesz a biztonsági aggályok kezelése és a hagyományos közlekedési szektorokra gyakorolt gazdasági hatások figyelembevétele.

Az önvezető járművek kétségtelenül a jövő közlekedésének fontos részét képezik, és Wuhan példája értékes tanulságokkal szolgálhat más városok számára, amelyek hasonló úton kívánnak elindulni.

© 2024 Birow.com